+381 11 318 82 81
+381 11 347 69 00
+381 65 827 74 05
+381 65 239 35 57

Kako funkcionišu protivpožarna vrata?

Jedan od najboljih načina zaštite od požara je postavljanje protivpožarnih vrata. Ovaj tip vrata služi da spreči širenje požara sa jedne na drugu stranu. Koriste se kako u poslovnim zgradama tako i u privatnim objektima.

 

Postavljanje PP vrata ne znači da ste oslobođeni briga po pitanju požara, potrebne su sve mere predostrožnosti.

 

Kako ona funkcionišu?
Protivpožarna vrata služe kao barijera između dva prostora, sobe i hodnika ili dva dela hodnika i zadržavaju požar samo sa jedne strane. Protivožarna vrata moraju da savršeno odgovaraju prostoru, da ni vazduh ne cirkuliše, a da ipak mogu lako da se otvore i zatvore.

 

Naravno da bi ova zaštita od požara bila efektivna potrebno je i da kompletan objekat bude prilagođen zaštiti od požara, materijal od kog je objekat građen treba da bude prilagođen, kao i raspored prostorija. Najbolji materijal je beton, jer beton zapravo ne gori.

 

Protivpožarna vrata mogu da zadrže požar različito vreme. Najčešća su ona koja zadržavaju požar 30 minuta i ona se koriste u kućnim uslovima. Sva PP vrata koja možete naći na ovom sajtu su testirana na 90-120 minuta izdržljivosti.

 

I pored toga što su sama vrata urađena izuzetno precizno, većina modela ima dodatnu zaštitu od dima koja se na toploti širi i na taj način sprečava da i najmanje količina dima prodre na drugu stranu.

Zašto treba da zamenite obična ulazna vrata sigurnosnim vratima?

Gotovo su nemoguća za obijanje. Pogotovu sigurnosna vrata više klase koja su stručno ugrađena. Da bi se neki modeli vrata otvorili potrebno je bušiti ili seći, a većina provalnika nije raspoložena da privlači nepotrebnu pažnju.

 

Sprečavaju ili otežavaju širenje požara. Većina materijala koji se koristi za izradu sigurnosnih vrata je otporan na vatru. Većina sigurnosnih vrata napravljena je od galvanizovanog metala koji ima poboljšane protivpožarne karakteristike.

 

Dobar su izolator. Kupci često zanemaruju činjenicu da većina sigurnosnih vrata ima i termoizolacioni sloj koji će umanjiti račune za termoregulaciju.

 

Dugotrajna su. Metalna vrata su dugotrajna. Uz redovno podmazivanje, radni vek im je praktično neograničen.

Sigurnost vašeg doma

Najčešću pretnju predstavljaju provalnici, a najčešće vreme kada deluju je u toku radnog vremena, preko dana, kada nema nikoga kući. Prvi korak je da se što više oteža provalniku pristup i da pri odabiru svoje mete on usled svih mera bezbednosti odabere neku drugu. Jednostavno, provalnik će zaobići vrata za koja mu treba previše vremena ili mu treba neki alat koji ne poseduje.

 

Sve više porodica ulaže u alarmne sisteme i sigurnosna vrata u cilju zaštite svoje porodice i svog doma. Većina provalnika preferira ulazna vrata, pogotovu kada su u pitanju stanovi na višim spratovima, tako da jaka sigurnosna vrata mogu da odvrate provalnika i nateraju ga da potraži neku lakšu metu.

6 saveta za veću sigurnost

1. Odabarite vrata koja su dovoljno jaka da mogu da izdrže jak udarac nogom. U ovom slučaju najbolji izbor su čelična vrata sa ojačanom konstrukcijom ili vrata od punog drveta sa dobrim mehanozmom zabravljivanja.

 

2. Vrata treba da budu bez prozora, odnosno bez staklenih delova koji mogu provalniku da omoguće da nakon razbijanja stakla jednostavno otvori vrata sa unutrašnje strane. Ukoliko nije moguće izbeći staklene delove, taj deo treba da se ojača dekorativnim rešetkama ili ojačanim staklom.

 

3. Nemojte postavljati u blizini svojih vrata saksije sa velikim cvećem ili nečim sličnom pto provalniku može da posluži da se sakrije.

 

4. Odaberite odličan sistem za zabravljivanje. Čak i najjača metalna vrata će popustiti ukoliko nemaju adrkvatnu bravu.

 

5. Kupite sigurnosna vrata koja imaju sekundarnu bravu koja se otvara isključivo iznutra. Ovaj tip brave zahteva puno vremena za obijanje i zaštitiće vas od upada dok ste na spavanju.

 

6.Birajte vrata koja imaju jak ram. Obzirom da je sigurnost vrata onolika koliko je siguran najslabiji deo vrata, ne dozvolite da preskočite procenu debljine rama. Pored kvaliteta rama, potrebno je i posebnu pažnju posvetiti i njegovom fiksiranju u zid.